Despre
Prof. Univ. Dr. AUREL ARDELEAN
Universitatea noastră s-a născut pornind de la ideile lui Vasile Goldiș, care visa la o Universitate pentru toți tinerii din Ardeal și Banat, care să dea posibilitate acestora să își împlinească destinul.
Școala cea bună, afirma Vasile Goldiş – patronul spiritual al Universităţii noastre, este aceea care zideşte caractere, răspândeşte morala şi plantează ideal, iar „Universitatea românească este pentru noi sinteza superioară a aspiraţiilor noastre culturale”.
Fidel acestui crez enunțat de către Vasile Goldiș, rectorul fondator al Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, a luptat cu ambiție și determinare întreaga sa viață pentru promovarea unui învățământ superior de calitate. A creat din nimic o universitate transilvăneană, pe al cărei frontispiciu a pus numele marelui nostru bărbat de stat Vasile Goldiș. A luptat, până la ultimul suspin, ca Universitatea pe care a creat-o să prospere, să crească, să se dezvolte, să fie un reper. Pe drumul acesta dificil s-a regăsit mereu și a continuat să avanseze. A muncit pentru o Universitate deschisă, cosmopolită, un cămin primitor pentru cei care o descoperă.
Rector fondator al Universității de Vest „VASILE GOLDIȘ” din Arad, iar mai apoi Președinte al universității… așa îl cunosc arădenii pe Profesorul Aurel Ardelean, el cu siguranță fiind însă mult mai mult de atât.
Profesorul Ardelean a fost un adevărat „Om al Cetății”, a fost un cetățean responsabil, model pentru concetățeni, uneori înțeles de aceștia, alteori poate nu… Dacă astăzi Aradul este recunoscut ca oraș al Marii Uniri – CAPITALA POLITICĂ A MARII UNIRI – i se datorează profesorului Ardelean, care împreună cu alți intelectuali ai Aradului au pus bazele Universității arădene care a preluat numele lui VASILE GOLDIȘ – omul politic arădean care la Alba Iulia proclama MAREA UNIRE.
Profesorul Aurel Ardelean va fi mereu prezent aici, alături de noi, iar Universitatea de Vest „VASILE GOLDIȘ”, fondată la inițiativa sa, va sta mărturie prezenței SALE… A fost un dascăl de vocație, un om de știință perseverent, s-a implicat în politică fiind convins că oamenii politici trebuie să fie sensibilizați de valorile reale ale societății… te întrebi cum de reușea să facă atâtea lucruri… era la birou dimineața de foarte devreme și pleca de la birou sau de la universitate / facultate / centru de cercetare, noaptea foarte târziu. Nu s-a menajat și nu i-a menajat pe cei din jur. Era foarte greu să te adaptezi ritmului de viața al profesorului Aurel Ardelean.
Să nu uităm familia. A fost un Om al familiei, încercând să coaguleze în jurul său membrii acesteia… era ”sufletul” FAMILIEI, aceasta fiind cea care i-a dat puterea de a lua de la capăt – în fiecare zi – fiecare inițiativă, idee, proiect.