Istoric
Centrul de Bioetică și Studii Sociale din cadrul Universității de Vest ,,Vasile Goldiș” din Arad a fost fondat de Doamna Rector, prof.univ.dr. Coralia Cotoraci, în anul 2013, fiind unul dintre primele centre cu acest specific din România. Înființarea Centrului s-a realizat în parteneriat cu Universitatea din Padova – Italia.
Centrul de Bioetică și Studii Sociale este o unitate de cercetare, educație și formare care funcționează autofinanțat, pe principiul nonprofit, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, Carta Universității de Vest ,,Vasile Goldiș” și cu Regulamentul de organizare și funcționare.
Coordonare
Președinte al Consiliului științific:
Prof. univ. dr.
Coralia COTORACI
Director:
Conf. univ. dr.
Oana Matei
Misiune
Misiunea Centrului de Bioetică și Studii Sociale este de a oferi un cadru pentru consolidarea și facilitarea colaborării interdisciplinare în domeniul Bioeticii prin proiectarea și implementarea unor demersuri de cercetare și intervenție bazate pe probleme etice care decurg din aspectele moderne ale științei și probleme sociale care valorifică paradigme (post) moderne din științele sociale și umane.
Rezultatele acestor cercetări sunt valorificate prin studii, articole și comunicări prezentate în cadrul unor manifestări științifice din țară și străinătate.
Scop
Scopul nostru să acționăm ca un centru de contact pentru problematica bioetică și totodată să oferim un cadru optim pentru cercetători, cadre didactice și studenți care doresc să colaboreze în elaborarea și implementarea unor proiecte de cercetare și educaționale: la nivel local, pentru dezvoltarea și utilizarea resurselor locale; la nivel regional, în cadrul unei posibile rețele de bioetică, valorificând resursele și experiența proprie; la nivel național, în cadrul programelor de anvergură națională și prin parteneriate cu instituții de profil; la nivel internațional, prin parteneriate cu centre de cercetare și instituții de profil, pentru a fi conectați la prioritățile și abordările globale și a contribui la eforturile comune din acest domeniu.
Descriere
Programul de cercetare al Centrului are un caracter interdisciplinar și aplicativ, care implică specialiști din domenii precum medicină, filosofie, drept, psihologie, teologie, sociologie-asistență socială.
Centrul de Bioetică și Studii Sociale (CBSS) își propune atât cercetarea aspectelor etice și sociale ale problemelor ce rezultă din aplicarea noilor biotehnologii, în special din domeniul biomedicinei, cât și inițierea, facilitarea unor dezbateri publice pe o gamă mai largă de teme bioetice. În mod specific, sunt abordate provocările bioetice complexe aflate la intersecția medicinei, bunăstării și sănătății umane, științei și tehnologiei, politicilor publice și legii prin încurajarea activității interdisciplinare și colaborative. O componentă esențială a activității CBSS o reprezintă educația în domeniul Bioeticii, în special în rândul tinerilor.
Direcții de activitate
Activități de cercetare: Cercetări fundamentale și aplicative în domeniile: bioetică, sociologie-asistență socială, filosofie, medicină, drept.
Activitate de transfer științific a rezultatelor cercetării către instituțiile responsabile în domeniile respective
Activități de educație și formare în domeniul bioeticii pentru tineri și specialiști în domeniile proprii de activitate în cooperare cu unități, instituții similare din țară și străinătate.
Activități conexe: Practica studenților, masteranzilor și asigurarea documentării acestora;Activități de editare și tipărire a unor publicații: studii, rapoarte de cercetare, anale, manuale.
Din activitățile noastre
De la înființare, Centrul de Bioetică și Studii Sociale derulează proiecte educaționale, de cercetare și organizează manifestări științifice cu participare națională și internațională (workshopuri, simpozioane, conferințe) care oferă un cadru pentru valorificarea și promovarea rezultatelor cercetărilor realizate, prin studii, articole și comunicări.
PROIECTE DERULATE DE
Centrul de Bioetică și Studii Sociale
EDUCAȚIE BIOETICĂ PENTRU TINERI. INGINERIA GENETICĂ ȘI VIAȚA UMANĂ
Perioada de derulare: septembrie-noiembrie 2018
Scopul proiectului a fost furnizarea către tineri de informații actualizate, corecte și echilibrate, pe care aceștia le pot utiliza în argumentare atunci când dezbat sau discută aspecte etice ale științei, precum și promovarea valorilor bioetice și ale drepturilor umane.
Beneficiarii proiectului au fost elevi din clasele a XII-a de la licee din Municipiul Arad. În implementarea proiectului au fost implicați studenți de la Universitatea de Vest ,,Vasile Goldiș” – Facultatea de Medicină: Laura Bondar, Alexandra Morar, David Săcui și Vlad Pogan.
Activitățile proiectului au constat în prezentări pe tema ingineriei genetice în viața umană, realizate de către studenții mediciniști pentru grupul țintă, și aplicarea de chestionare. Totodată, studenții au oferit fiecărui elev câte o broșură, produs realizat în cadrul proiectului, în care sunt abordate aspecte istorice și aplicații ale ingineriei genetice care vizează viața umană.
Director de proiect: conf.univ.dr. Maria Sinaci
Acest proiect continuă, de fapt, proiectul ,,Educație bioetică tineri”, derulat în anul 2016 de către Centrul de Bioetică și Studii Sociale. Succesul de care s-a bucurat atunci proiectul și interesul manifestat de tineri față de noile provocări din zona bioeticii au condus la conturarea și apoi implementarea în anul 2018 a proiectului ,,Educație bioetică pentru tineri. Ingineria genetică și
viața umană”.
https://www.arq.ro/educatie-bioetica-pentru-tinerii-aradeni/25110
EDUCAȚIE BIOETICĂ PENTRU TINERI
Perioada de derulare: septembrie-noiembrie 2016
Scopul proiectului a fost creșterea nivelului de informare a tinerilor în domeniul Bioeticii umane și stimularea interesului acestora față de valorile etice, în noua paradigmă a societății bazate pe cunoaștere. De asemenea, proiectul își propune să crească implicarea atât a universității, cât și a tinerilor în promovarea conceptelor și principiilor bioetice la nivelul comunității locale.
Beneficiarii proiectului sunt în mod deosebit tinerii, studenți și elevi de la Universitatea de Vest ,,Vasile Goldiș” și de la liceele arădene partenere: Colegiul Național ,,Elena Ghiba Birta”, Colegiul Național ,,Preparandia – Dimitrie Țichindeal” și Liceul Tehnologic ,,Francisc Neuman” din Arad”.
Activitățile proiectului au constat în desfășurarea a trei conferințe pe teme de bioetică și a unui concurs de postere realizate de studenți și elevi cu titlul ,,Bioetica-punte spre viitor”. Cele trei conferințe au fost susținute de personalități din țară și străinătate recunoscute în mediul academic pentru activitatea și rezultatele deosebite obținute în domeniul bioeticii.
Director de proiect: lector univ.dr. Maria Sinaci
CBSS PARTENER ÎN PROIECTE INTERNAȚIONALE
BIOETHICS STANDARDS IN TRANSLATIONAL RESEARCH: AN INTEGRATED APPROACH OF THE BIOETHICS EDUCATION IN BIOMEDICAL SCIENCES AND ITS ROLE IN THE DEVELOPMENT OF THE KNOWLEDGE SOCIETY IN DANUBE REGION COUNTRIES (BEST-NetWORK)
Perioada de derulare: 2015-2016
BEST-NetWORK este un proiect internațional coordonat de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, în care Universitatea de Vest ,,Vasile Goldiș” din Arad a fost partener, alături de alte patru instituții de învățământ superior: Centrul Bulgar de Bioetică, Bulgaria; Universitatea din Belgrad, Serbia; Universitatea din Ljubljana, Slovenia; Institutul Național de Medicină Legală, România.
Obiectivele proiectului: dezvoltarea, prin activități specifice și adecvate, a unei rețele competitive de instituții de cercetare și centre de bioetică din regiune, având un interes deosebit de a dezvolta propriul cadru calificat la intersecția domeniilor de Bioetică cu TR; dezoltarea unui centru de educație și cercetare în bioetică în cadrul Institutului de Științe ale Vieții din UASVM Cluj-Napoca. Grupurile țintă: oamenii de știință și cercetătorii din centrele de bioetică și instituțiile biomedicale (MD, PhD, DVM), precum și profesioniștii implicați în dezbaterile generate de aplicarea regulilor de bioetică în TR.
Coordonator cercetători UVVG: Prof.univ.dr. CORALIA COTORACI.
CONFERINȚE, SIMPOZIOANE ȘI WORKSHOPURI
Seria de conferințe ,,BIOETICĂ, ȘTIINȚĂ ȘI SOCIETATE”
În centrul acestor conferințe și dezbateri se află teme de actualitate legate de provocările și dilemele etice cu care se confruntă omenirea, rezultate din noile descoperiri ale științei, abordate într-o manieră interdisciplinară. Prelegerile susținute de către invitați se vor concretiza într-un volum de studii publicat prin grija centrului de Bioetică și Studii Sociale.
- Corpul in relatia psihoterapeutica din perspectiva bioetica – conferinta sustin de lect. univ. dr Gabrile Balaci , aprilie 2024 VIDEO / AFIS
- Implicatii psihologice ale avortului consimtit – conferinta sustinuta de psiholog Cristina Mercea, februarie 2024 AFIS
- Ingineria genetică între știință, percepție publică și etică – conferință susținută de prof.univ.dr. Sorina Popescu și prof.univ.dr. Emilian Madoșă, Universitatea de Știinte Agricole și Medicină Veterinară “Regele Mihai I al României” din Timișoara, februarie 2020.
- Copiii, Bioetica și filosofia – conferință susținută de conf.univ.dr.habil. Florin Lobonț, Universitatea de Vest din Timișoara, Ianuarie 2020.
- The Bioethical Challenges of the Collaborative Reproduction – conferință susținută de prof.habil. Janos Toth, de la Universitatea din Szeged, mai 2019
- International Conference on ,,Bioethics in the New Age of Science” (BNAS), 4-5 mai, 2017. Informatii despre conferinta
- Scurtătură spre moralitate? Promisiunile și riscurile bioameliorării morale – conferință susținută de conf. univ. dr. Emanuel Socaciu, de la Universitatea din București, noiembrie 2016. – LINK STIRE
- Etica transplantului de organe – dileme și provocări – conferință susținută de conf. univ. dr. Mihaela Frunză, de la Universitatea ,,Babeș Bolyai” din Cluj Napoca, noiembrie 2016. LINK STIRE
- Probleme etice ale iernii demografice – conferință susținută de prof. univ. dr. Janos Toth, de la Universitatea din Szeged, octombrie 2016
- Rolul comisiilor de etică la nivel instituțional – Workshop, iunie 2016.Informatii despre workshop
- Simpozionul internaţional „Interdisciplinaritate în bioetică”, noiembrie 2014 .Informatii despre simpozion
- International Conference ,,Ideals and Science: The Core of Professions”, martie 2014 Invitat: Prof. dr. Kay Hoffman, University of Kentucky, USA
- Workshop pe teme de bioetică, februarie 2014 Invitați: prof.dr.Corrado Viafora, fondatorul masteratului de Bioetică de la Universitatea din Padova și coordonatorul celui mai important centru european „Erasmus Mundus Master of Bioethics”; prof. univ. dr. Mariassunta Piccini, cercetător în Drept, care se ocupă de Comisia de Bioetică de la Universitatea din Padova. LINK STIRE