Evenimentul științific internațional „Economie – Istorie – Societate” s-a desfășurat zilele trecute la Baia Mare. Conferința, organizată de extensiile Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Baia Mare, Satu Mare precum și de Facultatea de Științe Economice, Informatică și Inginerie din cadrul UVVG se află la cea de-a patra ediție, aducând în județul Maramureș nume importante din administrație și mediul antreprenorial românesc și internațional.
Deschiderea oficială a conferinței a fost marcată de discursurile oficialităților locale și ale reprezentantului conducerii Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, conf. univ. dr. Andrei Anghelina. Un moment special i-a fost alocat Acad. Lucian-Liviu Albu, Doctor Honoris Causa al UVVG care a abordat ca temă „Convergența economică reală la nivel global și în Uniunea Europeană. Cazul României”.
Pe agenda conferinței s-au înscris peste 90 de lucrări care prezintă, în abordări pluri- și transdisciplinare, legătura dintre ECONOMIE, ISTORIE și SOCIETATE în cadrul unor teme precum: modelare economică și previziune, impactul digitalizării și tehnologiilor avansate asupra sistemelor de producție și a afacerilor, economia colaborativă și de tip platformă, impactul capitalului uman (resurse umane, rețele de cunoaștere și cercetare științifică) asupra dezvoltării durabile, modificări recente pe piața muncii, comportamentul economic față de adoptarea tehnologiilor energetice mai puțin poluante, tranziția către economia verde și circulară, complexitate economică, politici financiare și fiscale în contextul evoluțiilor recente privind digitalizarea și consumul de energie, provocări societale în domeniul educației și securității online. Acestora li se adaugă cercetările din domeniul istoriei privind ținuturile Transilvaniei, inclusiv personalități care au marcat evoluția regiunii de Nord-Vest a României.
„Conferința face parte din șirul de evenimente științifice ale Universității de Vest ”Vasile Goldiș” din Arad, prin care aceasta și-a asumat misiunea de a fi un actor activ în domeniul cercetării științifice și educației, la nivel național și internațional. Dezvoltarea și progresul societății sunt posibile prin relaționarea permanentă și sistematică a factorilor decizionali cu cercetarea științifică națională și internațională. Aceasta aduce nu numai modele teoretice, de dezvoltare a cunoașterii dar și experiențe, lecții învățate, exemple și bune practici de urmat. Resursele ”cunoștințe” ale comunității științifice naționale și internaționale, experiențele și lecțiile învățate la nivel societal pot oferi soluții și orientări pentru fundamentarea strategiilor de dezvoltare durabilă ale județului, regiunii și României”, a declarat lector universitar Liviu Tăut, director al extensiei din Baia Mare a UVVG.
Autorii lucrărilor susținute în cadrul conferinței sunt cercetători din cadrul Academiei Române- Institutul de Prognoză Economică, Universitatea DTI din Slovacia, Universitatea din Szeged, cadre didactice și cercetători din cadrul Universității Hyperion din București, ale Universității Babeș-Bolyai, Cluj Napoca, Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, Universității Tehnice din Cluj Napoca, Universității de Vest ”Vasile Goldiș” Arad, liceelor sătmărene și băimărene, dar și doctoranzi ai Universității din Oradea și ai Școlii Doctorale în Economie a Academiei Române. De asemenea, experți, muzeografi, istorici și cercetători din cadrul Muzeului Județean Satu Mare, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, Muzeul Țării Crișurilor Oradea, Serviciul Național al Arhivelor din Satu Mare, Baia Mare și Zalău, precum și Biblioteca Județeană Satu Mare.
Evenimentul s-a bucurat de sprijinul deosebit oferit de partenerii UVVG, precum Consiliul Județean Maramureș, Institutul de Prognoză Economică al Academiei Române, Muzeul de Istorie și Arheologie Maramureș, Muzeul Județean Satu Mare și Fundația Universitară „Vasile Goldiș” Arad.