*Reprezentanți ai unor universități de prestigiu din Europa au participat la conferința online, organizată de Facultatea de Științe Socio-Umane, Educație Fizică și Sport
Facultatea de Științe Socio-Umane, Educație Fizică și Sport din Cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad a organizat, cu ocazia Zilei Internaționale a Francofoniei, o conferință online care a reunit actori importanți în educația europeană. Evenimentul a fost marcat de prezența Federației Europene a Școlilor, prin directorul adjunct pentru pedagogie, doamna Ruxandra Stroe, de Universitatea Roma Tor Vergata prin emeritul profesor Louis Begioni și Universitatea Catolica din Lille, Franța, prin profesorul Jerome Roudier.
Lucările zilei au fost deschise de rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, prof. univ. dr. habil. Coralia Adina Cotoraci. Domnia Sa a punctat în alocuțiunea sa atât importanța francofoniei pentru România în ansamblu, cât și pentru UVVG, în particular cu accent pe colaborarea cu Federația Europeană a Școlilor, cu profesorul Louis Begioni, și a salutat mai tânăra colaborare cu Universitatea Catolică, care se arată foarte activă.
„ Mă bucur că suntem azi împreună pentru a sărbători Ziua Internațională a Francofoniei și cred cu tărie că această ocazie conferă României oportunitatea să consolideze legăturile sale culturale și lingvistice nu numai cu țările francofone, dar și să favorizeze schimburile culturale, educaționale și economice. Sunt foarte fericită că este un număr mare de participanți și vă felicit pentru această inițiativă. Cred că Universitatea noastră are legături foarte strânse cu acest eveniment și, de asemenea, cred că oferim un mediu propice pentru dezvoltarea studiilor francofone, oferind cursuri de limba și literatura franceză la diverse niveluri educaționale, precum și cursuri de cultură francofonă pentru a familiariza studenții cu nivelul unei reale universități culturale. Universitatea noastră este formată în această direcție, a fost formată în acest sens de către rectorul nostru fondator, regretatul prof. univ. dr. Aurel Ardelean și sunt foarte bucuroasă să mențin această direcție și să pot oferi tuturor studenților francofoni și tuturor celor care iubesc limba franceză toate schimburile pe care le putem avea cu universitățile de limbă franceză și, bineînțeles, cu FEDE. Este o pregătire care ne oferă posibilitatea să formăm, iar ceea ce constituie o prioritate pentru noi, este să oferim programe de schimburi de studenți, de profesori, de cercetători, dar și să organizăm evenimente culturale francofone, cum este și evenimentul de astăzi”, a conchis prof. univ. dr. habil. Coralia Adina Cotoraci, rector al UVVG.
Fiecare dintre invitați au susținut o expunere care trimite către spațiul francofon. Prezentarea Doamnei Ruxandra Stroe s-a axat pe câteva aspecte ale activității Federației cu accent asupra acelor aspecte ce țin de promovarea francofoniei.
Louis Begioni, Doctor Honoris Causa al UVVG a supus atenției asistenței relațiile interlingvistice care se pot activa din nou, pentru a relansa câteva direcții ale francofoniei.
Profesorul Jerome Roudier a ținut să își exprime aprecierea față de prof. univ. dr. habil. Coralia Adina Cotoraci. Specialist in domeniul științelor politice și doctor în filosofie, dumnealui a pus în discuție anglicizarea științei în particular, în domeniul științelor socio-umane.
Discursurile antevorbitorilor au creat contextul propice pentru ca decanul Facultății de Științe Soci-Umane și Educație Fizică și Sport, conf. univ. dr. Speranța Milancovici, să lanseze apelul pentru un proiect comun între universitățile reprezentate la evenimentul de astăzi. „Este vorba despre organizarea unui colocviu interdisciplinar ce urmează a avea loc în 2025, cu prilejul Zilei Internaționale a Francofoniei, la Arad, care va pune în valoare aspecte care țin de interacțiunea dintre limba și cultura în spațiul francofon, pentru a scoate în evidență rolul fundamental al tradițiilor intelectuale de cooperare. Mulțumim doamnei rector prof. univ. dr. habil. Coralia Adina Cotoraci pentru entuziasmul cu care s-a implicat întotdeauna în proiectele noastre. Francofonia reprezintă și a reprezentat o prioritate în instituția noastră de învățământ. Iar proiectul de organizare a colocviului de anul viitor, nu face decât să ateste caracterul constant al unor colaborări devenite tradiționale pe care UVVG le are cu universități de prestigiu”, a conchis conf. univ. dr. Speranța Milancovici, decan al Facultății de Științe Socio-Umane și Educație Fizică și Sport a UVVG.